28.10.2015

Lauri Laukkanen: Camp Creative - Luova valokuvaus ja kuvankäsittely

Valokuvaja Lauri Laukkasen tänä syksynä ilmestynyt teos Camp Creative herättelee lukijansa (ja ehdottomasti myös katselijansa!) etsimään omaan kuvailmaisuunsa uutta potkua ja yllättäviä näkökulmia. Teos toimii mainiona inspiraation lähteenä niin satunnaiselle kuvanäppäilijälle kuin harrastukseensa intohimoisesti suhtautuvalle valokuvausfriikkillekin.

  Laukkasen kirjassa ilotulitetaan ihanaa, hullua ja rönsyilevää luovuutta. Nyt saa irrotella, löysätä kunnolla nutturaa ja suunnata kohti tuntemattomia tietoisuuden kerroksia - löytää itsestään voimavaroja, joiden olemassaolo on voinut jäädä  kokonaan huomaamatta...

  Kirjassa on runsaasti mielenkiintoisia - ja erittäin hauskoja - harjoituksia, joiden avulla itse kukin voi herätellä maailman melskeessä uinahtaneita luovia voimavarojaan vaikka päivittäin. Harjoitusten taustalla on uutta ja vankkaa tutkimustietoa luovuudesta ja sen kehittämisestä. Teoriaakin siis sivutaan, mutta sopivan kevyesti.


  Toisin kuin monesti ajattelemme, luovuus ei ole vain harvojen 'luovina syntyneiden' yksinoikeus, vaan se kuuluu meille kaikille: tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet kaikkien ihmisten olevan lapsena suunnilleen yhtä luovia. Se, miksi monet meistä tuntuvat myöhemmin menettävän kosketuksensa luovaan puoleensa, johtuu suurimmaksi osaksi vallalla olevasta koulutus- ja kasvatuskulttuurista. Laukkanen ilmaisee asian (ehkäpä hieman provosoidenkin) tähän tapaan:
Luovan ajattelemisemme rappeutuminen on alkanut siinä hetkessä, kun olemme lapsena astuneet koulun ovesta sisälle, sillä koulussa meidät on opetettu prosessoimaan uutta informaatiota käyttäen jo ennalta tiedossa olevaa informaatiota uuden tiedon vastaanottamisen pohjana. -- Kun kohtaamme tilanteita, joissa joudumme ratkaisemaan ongelmia ja kehittelemään uusia luovia ratkaisuja tai ideoita, ovat kehittelemämme ideat usein hyvin ennalta-arvattavia, kaavoihin kangistuneita, ja jo ennestään tuntemiimme ajatuksiin ja ratkaisumalleihin pohjautuvia. -- Todellinen luova ajattelu, joka johtaa täysin uusiin ratkaisumalleihin, vaatiikin tämän meihin sisäänrakennetun prosessin ohittamista.
Hyvä uutinen on se, ettei luovuutta voi tappaa. Käyttämätömänä se vain vetäytyy mielemme salaisiin syvyyksiin kuin karhu talviunilleen - ja on sieltä taas heräteltävissä.


Kirjan toisessa osassa tutustumme luovaan valokuvaukseen ja törmäämme käsitteeseen visuaalinen identiteetti. Tavallisen ja luovan valokuvauksen ero on yksinkertaistettuna se, että edellisessä tapauksessa kuva vain otetaan ja jälkimmäisessä kuva luodaan: voimme päästää luovuutemme irti ''todellisuuden' pidikkeistä ja  ja antaa mielikuvituksen lentää. Digikuvaus ja kaikkien ulottuvilla olevat kuvankäsittelyohjelmat ovat työkaluja kuvien luovaan työstämiseen. On toki heitäkin, joiden mielestä valokuvan on aina oltava realistinen ja todenmukainen, mutta lähestymistä auttanee jos ymmärtää, että valokuvalla voi olla monenlaisia funktioita: se voi olla ankaran dokumentaarinen mutta yhtä hyvin myös mielikuvituksella leikittelevä taideteos. Kuvamanipulointi on tietenkin hyvin yleistä myös esimerkiksi mainosmaailmassa ja propagandassa. Onkin tärkeää tiedostaa, että kuvat voivat valehdella. Tietämys kuvankäsittelystä lisää ymmärrystämme tälläkin saralla.

  Laukkanen asettaa lukijalleen mielenkiintoisia kysymyksiä:
Miksi kuvaat niitä kuvia, joita kuvaat tällä hetkellä? Miksi valaiset kuvasi juuri tuolla lailla? --- Miksi hahmot kuvissasi ovat todella energisiä ja vauhdikkaita tai päinvastoin hiljaisia ja meditatiivisia? Miksi kuvaat studiossa/luonnossa? Minkälaiset kuvat miellyttävät sinua? 
Vastaustemme takaa löydämme oman visuaalisen identiteettimme, jonka tunnistaminen auttaa meitä kohti luovempaa ja yksilöllisempää kuvailmaisua. Ja tässä kohtaa pääsemme jälleen tekemään monia mielikuvitusta kutkuttavia harjoituksia. Kuvien tapahtumien, henkilöhahmojen ja tunnelmien ideoiminen on mukavaa puuhaa, sillä voimme luoda kuviimme  niin mielikuvituksellisia maailmoita kuin haluamme, olla täysiä taikureita... Tuntuu myös siltä, että luovan valokuvauksen harrastaminen voisi auttaa meitä löytämään uusia näkökulmia, ideoita ja ratkaisumalleja myös muilla elämänalueilla!


  Kirjan kolmannessa osassa viemme ideamme käytäntöön. Laukkanen käy esimerkkikuvien avulla läpi Photoshop-perustekniikoita, joiden avulla pääsemme kuvien luomisessa  hyvään alkuun. Itse kokeilin ohjeita (hiukan soveltaen) Gimp-kuvankäsittelyohjelman avulla. Laurin Workflow -osiossa saamme oppia myös useisiin erikoistilanteisiin, muun muassa savupensselin luomiseen (kuva yllä), tekstuureiden editointiin, syväämiseen, värimaailmojen yhdistämiseen ja niin edelleen... Tähän mennessä olen kokeillut muun muassa savupensselin luomista, mikä onnistui hyvin myös Gimpillä.

Camp Creative on paitsi muhkea ja inspiroiva tietopaketti, myös upea katselukirja, jonka jokainen valokuva on taideteos. Tämä kirja tulee kulumaan käytössä!
Kiitän kustantajaa arvostelukappaleesta.

Lauri Laukkanen: Camp Creative - Luova valokuvaus ja kuvankäsittely 
Docendo 2015

Osallistun tällä postauksella Ompun Luetaan sateenkaari-haasteeseen. Camp Creativen selkämys on väriltään vihertävä. 

8 kommenttia:

  1. Wautsi, nyt tiedän lahjakirjan miehelleni :) Kiitos Kaisa Reetta! Ihana tuo kuva, missä perhoset nostelevat hiuksia ylös...iiiihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, tämä onkin mitä mainioin lahjakirja... Ihanan ylellisesti tuotettu...

      Tuo perhoskuva on ihana!! Kirjasta löytyy monenmoisia kuvia, perhoset on yksi suosikeistani :)

      Kiitos kommentistasi :) <3

      Poista
  2. Tähän kirjaan pitäneekin tutustua! Kiva olisi oppia jotain uutta, Gimp-ohjelma on käytössä.
    Kiitos Kaisa Reetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirpa, olen ihan varma, että tulet pitämään tästä kirjasta tästä kirjasta! Gimp on yllättävän samanlainen kuin Photoshop, huomasin kun kokeilin kirjan innoittamana paria juttua...

      Kiitos kommentistasi :) <3

      Poista
  3. Tämä on minullakin luvussa. Hienosti tehty kirja. En ole vielä ehtinyt syventyä kovin tarkkaan, joten en osaa vielä muuta kommentoida.

    <3

    (Lumiompun Katja töistä)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, kirja on todela hyvin ja ajatuksella tehty.. Ja ulkoasukin on hiottu viimeisen päälle.

      Kiitos kommentistasi :) <3

      Poista
  4. Kiitos tästä! Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja tutustumisen arvoiselta tällaiselle ihmiselle, joka rakastaa valokuvausta. :-) Gimp-ohjelma on minulle ihan vieras, täytyypä testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, Camp Creative on tutustumisen arvoinen, todella!

      Kirjan ohjeet on tehty Photoshoppia käyttäen, mutta itse sovelsin tässä Gimpiä, molemmilla siis toimii, ainakin sillä kokemuksella, joka mulla tästä on. Saattaa olla että kirjasta löytyy sellaisiakin tuutoreita, jotka eivät sovellu Gimpillä toteutettaviksi... Kokeillessaan sen sitten näkee.

      Kiitos kommentistasi :) <3



      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!