14.1.2017

Vuoden 2016 säväyttävimmät lukukokemukset ja hiukan tulevaa

Pari viikkoa sitten päättynyttä kirjavuotta -16  sävyttivät monet, monet upeat, sydämeen jäävät lukukokemukset. Kuinka tämä voi olla edes mahdollista; samaan aikaan kun kirjamyynti laskee laskemistaan, ilmoille singahtelee toinen toistaan hienompia kirjoja ja uusia kirjailijanimiä. Lukija aistii sen innostuksen ja intohimon, jolla kirjailijat, kääntäjät ja kustantajat työtään tekevät. Suuri kiitos siitä että olette olemassa! 

Poimin  tähän postaukseen kolmen kirjan valikoiman kotimaisesta ja käännetystä kaunokirjallisuudesta, kotimaisista tietokirjoista ja dekkareista. Valinta oli vaikea, monet hienot kirjat jäävät nyt listaamatta, ja siksi käännetyn kaunon valikoimaan oli pakko sujauttaa vielä neljäs teos. Yksi viime vuonna ilmestynyt kotimainen (Riitta Jalosen Kirkkaus) jäi tästä pois, koska luin sen vasta uuden vuoden jälkeen. Järjestys on täysin satunnainen; en kertakaikkiaan pysty asettamaan mitään näistä kirjoista 'paremmuusjärjestykseen'.


Käännetty kauno:
Mo Yan: Punainen durra

Kotimainen tieto:

Dekkarit
Pierre Lemaitre: Camille
Antti Tuomainen: Mies joka kuoli
Robert Wilson: Sevillan sokea mies

Luin viime vuonna 85 kirjaa, joista seitsemästäkymmenestäkuudesta bloggasin. Suurin osa (51) oli arvostelukappaleita. Niin antoisaa kuin a-kappaleiden lukeminen ja niistä kirjoittaminen onkin, päätin ainakin tämän tulevan kevätkauden aikana keskittyä omista kirjahyllyistä löytyviin  kirjoihin, sellaisiin jotka ovat odotelleet vuoroaan jo kauan. Uutuuksien kohdalla tieni käy kirjastoon ja kirjakauppoihin.

Tänä vuonna juhlitaan Suomen sadannetta syntymäpäivää ja se näkyy hienosti kirjallisuusmaailmassakin. Ylen ja Kansalliskirjaston yhteisestä Kirjojen Suomi -hankkeesta ehdinkin jo kirjoittaa. Mielessä pyörii myös ihan oma,  pienimuotoinen Suomi 100 -sarja, johon valikoin kirjoja myös itsenäisyyttä edeltävältä ajalta. Ensimmäisen teos on jo luvun alla, mutta siitä lisää myöhemmin.

Kevätkausi tulee olemaan lukemisteni osalta itsellenikin  yllätyksellinen, sillä tästä lähtien minulla ei tule olemaan tietoa siitä, mihin kirjaan tulen seuraavaksi tarttumaan. Tunne on ihana - hyvin vapauttava, sillä parin viimeisen vuoden aikana olen  lyönyt 'lukuohjelmani' lukkoon jopa kuukausiksi eteenpäin. Tällaisessa systeemissä on ollut puolensa: on ollut ihanaa, mutta toisinaan hivenen uuvuttavaakin.
...Nyt vain liitelen tuulten mukana...

Toivotan teille kaikille hyviä lukutuulia ja ihanaa, talvista viikonloppua! <3

23 kommenttia:

  1. Meillä oli pari samaa vuoden parhaissa ja Replika odottelee lukuvuoroaan. Viime vuosi oli kyllä varsinaista kirjallista ilotulitusta, niin paljon niin hyviä kirjoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katri, Replika on huikea lukuelämys, toivottavasti myös sinulle! 2016 oli kyllä uskomattoman hieno kirjavuosi. Toivotaan että sama meno jatkuu!

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  2. Hyvä top-3 lista suomalaisesta kaunosta! Replika oli hieno ja hyvä lisä kotimaiseen kirjallisuuskenttään, vaikka en surrealismin ystävä olekaan. Akvarellit ja Lempi ovat myös omalla top-listallani, lisäksi nostaisin sinne Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet. Luin ja vinkkasin viime vuonna tosin lähinnä uusia lasten- ja nuortenkirjoja, joten siksi otokseni on aika kapea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viherjuuri, tällä kertaa oli mistä valita, vuosi oli täynnä hienoja kirjoja. Eurooppalaiset unet jäivät minulla lukulistalle, eli sekin on tulossa. Kiitos kun muistutit! <3

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  3. Kotimaisista Lempi (bloggaus tulossa) ja Viikilän Akvarellit sykähdyttivät minuakin syvältä. Tänä vuonna tulen lukemaan lähinnä kotimaista, vanhaa ja vähän uuttakin. Sinulle toivon antoisaa liitelyä tuulen teillä, ja mielenkiinnolla luen sitten, millaisiin kirjoihin tuuli sinut tuupaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paula, Lempi ja Akvarellit, oi miten hienoja ne kumpikin ovat! Toivottavasti esimerkiksi Rytisalolta tulee jotakin uutta pian; hänen tekstiään jäi ikävä kun kirja sulkeutui.

      Kiitokset Paula, ja kiitos kommentistasi <3

      Poista
  4. Replika on tuossa lukupinossani ja odotukset ovat korkealla. Laskeskelin, että ainakin viisi kuusi kiinnostavaa kirjaa viime vuodelta on vielä lukematta. Hieno kirjavuosi oli.

    Onnellista uutta kirjavuotta! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, Replika oli uskomattoman voimakas lukukokemus. Hieno kirjavuosi oli, hienoin sitten blogin aloituksen noin 4 vuotta sitten <3

      Kiitos ja kiitokset kommentistasi <3

      Poista
  5. Kiva koonti! Lemaitre ja Toíbin odottavat lukupinossani ja koska Strindbergia on kehuttu niin paljon, pitää sekin sinne lisätä. Mo Yanin taisin bongata sinun postauksestasi jo aiemmin. Samoin karhukirja kiinnostaa kovasti. Ihania lukuhetkiä alkaneeseen vuoteen, kaima!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaisa, kiitos <3 Sinulle on luvassa varsin upeita lukuhetkiä, mikä ihana vuodenaloitus! Ja hei, Lemaitrelta tuli yllätysjatkoa sarjaan, jonka jo luulin päätyneen trilogiaksi.

      Kiitokset kaimaseni ja kiitos kommentistasi <3

      Poista
  6. Tuo Stridsberg on todella hieno kirja ja se on myös minun parhaimpien listalla.
    Vapauttavia lukuhetkiä sinulle. Mukavia hetkiä kirjastoissa, kirppareilla ja antikvariaateissa ja oman kirjahyllyn aarteiden parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, Stridsberg oli hyvin valoisa kirja raskaasta aiheesta. Tällaisia tarvittaisiin enemmän, monesta muustakin jutusta kuin psyykkisistä ongelmista. Jotain samaa koin lukiessani Kirkkautta; ihmisessä on hurjan paljon muitakin puolia kuin sairautensa, ja muut heikkoutensa... Muun muassa nämä kirjat toivat asian hienosti esiin.

      Kiitos Mai ja kiitokset kommentista <3

      Poista
  7. Ah Akvarellit <3 Replikankin aion lukea, ehkä jo pian. Ja tuulien mukaan lukeminen on kaikkein parasta <3 Sykähdyttelevää lukukevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, niin: Ah, Akvarellit <3 <3 <3

      Näitä tuulia ehdinkin jo kaivata, et uskokaan kuinka paljon! <3

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
  8. Kotimaisen kaunon kolmikkosi sisältää omatkin suursuosikkini. ♥ Mietin jo, että miten niistä voisi valita parhaimman (Blogistanian äänestykset)... Lisäksi vielä yksi on kiilaamassa joukkoon. Ah, miten hieno kirjavuosi 2015 oli.

    Ohtosen karhukirja kiinnostaa paljon. Sen aion lukea.

    Hyvää alkavaa viikkoa! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, niinpä: miten ihmeessä nämä kirjat voi pistää järjestykseen!

      Kirjavuosi oli upea, sama jatkukoon!

      Ohtosen Karhukirja meni sydämeen!

      Kiitokset kommentistasi <3

      Poista
  9. Mennyt kirjavuosi oli upea, varsinkin kotimaisen kirjallisuuden osalta, ja tuntuu etten edes ole lukenut kuin pienen osan kaikista houkuttelevista kirjoista. Nora Webster, Akvarellit ja Lempi olivat omiakin suosikkejani.

    Lukuohjelman tekeminen kuulostaa ihastuttavan järjestelmälliseltä. Itse saatan kyllä suunnitella ja fiilistellä tulevia kirjoja, mutta suunnitelmat elävät koko ajan ja luen todennäköisesti jotain ihan muuta.

    Hyvää kirjaliitelyä tälle vuodelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisa, paljon hienoja kirjoja jäi viime vuodelta lukematta, luulen ma, koskapa tämä munkin otokseni oli niin uskomaton!

      Lukuohjelma kuulostaa ihanalta systeemiltä, kyllä, mutta silläkin on puolensa ja puolensa. Homma alkoi tuntua liikaa työltä, kuitenkaan sitä olematta. Ihan itse olin tuon systeemin valinnut, joten siitä oli helppo hypätä poiskin, ainakin hetkiseksi.

      Kiitokset ja kiitos kommentistasi <3

      Poista
  10. Kaisa Reetta, upea tapa järjestää vuoden kirjoja<3 Teitenkin se, että dekkarit erikseen, olisi minullekin hyväksi, sillä nyt ne liian harvoin pääsevät ohi muun kirjllisuuden.

    Nora Webster oli minulle niin paljon, että en itsekään tajua, mistä se tuli ja tulee...se tunne ja samaistuminen. Olen ollut kyllä järisyttävän vaikuttunut jo Tóibínin Äitejä ja poikia novellikokoelmasta eli miehellä on kyky lumota minut pienin 'elkein'.

    Tässä kiroitit keväästäsi, mutta saatoit ennustaa samalla minun syksyni, sillä olen kaipaamassa tehdä välillä isosti muuta:

    "Kevätkausi tulee olemaan lukemisteni osalta itsellenikin yllätyksellinen, sillä tästä lähtien minulla ei tule olemaan tietoa siitä, mihin kirjaan tulen seuraavaksi tarttumaan. Tunne on ihana - hyvin vapauttava, sillä parin viimeisen vuoden aikana olen lyönyt 'lukuohjelmani' lukkoon jopa kuukausiksi eteenpäin. Tällaisessa systeemissä on ollut puolensa: on ollut ihanaa, mutta toisinaan hivenen uuvuttavaakin.
    ...Nyt vain liitelen tuulten mukana..."

    Lukeminen ei jää minusta ikinä, mutta haluaisin sen olevan harrastus muiden mukana ja kun nyt olisi muutakin kiinnostavaa, en ehtisi enää kirjoitella kirjoista. Ja myös vähän armoa itselle:)

    Kiitos hienosta koosteesta, jossa mitä ihanin lopetuskuva<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, Nora Webster oli huikea lukukokemus, jos Blogistania-äänestyspostaukseni olisi päässyt eetteriin, olisit löytänyt sen listaltani. Tóibínin Brooklyn on minulla vielä lukematta, olikos hänellä vielä muita suomennoksia, en muista...

      Lukeminen ei jää, mutta päätin että kirjajuttu kerran viikossa riittää mulle tänä vuonna, sillä 'se toinen harrastus' vie nyt ajatuksia ja aikaa. Tämä on aalltoliikettä, mutta kirjat - ah, niitä ei kerta kaikkiaan voi hylätä - enää :)

      Dekkareista: mietin joskus, pitäisikö blogiyhteisölle ehdottaa Blogistanian dekkari-kategoriaa...

      Kiitos kommentistasi <3

      Poista
    2. Kaisa Reetta, Tóibínilla on lisäksi huikea novellikokoelma Äitejä ja poikia. En helposti tartu novelleihin, mutta Tóibín meni kirjallaan elämäni kolmen parhaan novellikokoelman kärkeen.

      No, mietittäväksi minulla jää se, että riittääkö mikä tahansa juttu viikossa tai olisiko mukavinta olla ottamatta mitään aikataulua...Joskus sitä kaipaa some-lomaa niin, että sattuu!!! Mutta ei elämää ilman lukemista, ei<3

      Sehän olisikin hyvä idea, sillä nyt ne jäävät kuin katveeseen.

      Mukavaa viikonloppua<3

      Poista

Lämmin kiitos kommentistasi!